Wijzigingen belastingen 2019

In 2019 zullen er weer wijzigingen in wetten, regels en belastingen plaatsvinden. Dit zijn de belangrijkste die u gaat merken in de portemonnee:

Lage btw-tarief omhoog

Het lage btw-tarief van 6% wordt verhoogd naar 9%. Als winkeliers dit eerlijk doorberekenen betekent dat zo’n 2,8% duurdere producten, waaronder eten en drinken, kraanwater, medicijnen, boeken etc. Ook veel diensten hebben het lage btw-tarief zoals musea, openbaar vervoer, kappers en sportwedstrijden.

Inkomstenbelasting verlaagd

Ter compensatie zal de inkomstenbelasting worden verlaagd, wat vooral merkbaar zal zijn bij mensen die tussen de €20.000 en €68.500 verdienen. De belastingschijf gaat van 40,85% naar 38,10%. Daarnaast gaan ook de algemene heffingskorting en de arbeidskorting omhoog.

Stroom en gas wordt duurder

De belasting op aardgas wordt verhoogd en die op elektriciteit wordt verlaagd, maar de belastingvermindering op de energiebelasting zorgt ervoor dat huishoudens zo’n 130 euro per jaar meer gaan betalen.

Kinderopvangtoeslag, kindgebonden budget en kinderbijslag omhoog

De kinderopvangtoeslag stijgt, het kindgebonden budget is nu voor meer mensen bereikbaar (maximale inkomen naar €75.000) en de kinderbijslag gaat ook omhoog.

Gemiddeld Inkomen