Vandaag is het weer Prinsjesdag, een langlopende traditie: de eerste Prinsjesdag die lijkt op de huidige dag vond plaats in 1814. Rond 13:15 uur spreekt koning Willem-Alexander de Troonrede uit. Daarna gaat de minister van Financiƫn, Jeroen Dijsselbloem, met het koffertje naar de Tweede Kamer om de Miljoenennota en de Rijksbegroting aan te bieden. De inwoners van Nederland weten daarna wat er op financieel gebied gaat veranderen in 2016. Op deze pagina zal je een overzicht vinden van de punten die van invloed zijn op het inkomen in 2016. Op dit moment weten we het volgende volgens de miljoenennota 2016:
De koopkracht zal gemiddeld met 1,4% stijgen. Zo’n 84 procent van de huishoudens gaat erop vooruit en 16 procent achteruit.
– De arbeidskorting voor inkomens tot ongeveer 50.000 euro gaan met maximaal 700 euro omhoog.
– De tarieven in de tweede en belastingschijf worden met zo’n 1,85 procent verlaagd. Bovendien geldt pas bij een hoger inkomen het toptarief. Werkenden met een bruto jaarsalaris gaan vanaf ruim 66.000 euro het hoogste tarief betalen.
– De inkomensafhankelijke combinatiekorting wordt verhoogd.
– De algemene heffingskorting wordt afgebouwd.
– De belastingvrije voet op spaargeld wordt verhoogd.
– De belasting op vermogens boven een ton gaat omhoog.
– De vrijstelling op schenkingen wordt verruimd.
– Hogere belasting op mineraalwater en vruchtensappen.
– De zorgpremie stijgt met circa 7 euro per maand; de zorgtoeslag met circa 67 euro per jaar. Het eigen risico wordt door automatische indexering 385 euro.
– AOW’ers krijgen eenmalig meer ouderenkorting. Nu gelden afhankelijk van het inkomen nog kortingen van 1.042 euro en 152 euro. Daar komt ruim 140 euro bij op.
– Het onbetaald vaderschapsverlof wordt verlengd van twee naar vijf dagen.