Februari 2016 kost gemiddeld gezin 13 euro extra

Februari telt dit jaar 29 dagen in plaats van de gebruikelijke 28: een schrikkeljaar. Volgens berekeningen van het Nibud geeft een gemiddeld gezin hierdoor €60 extra uit aan eten, drinken, gas, water en licht. Er zijn ook voordelen: je kan een dagje langer fitnessen, extra tv kijken en je bent een dag gratis verzekerd.

Een gemiddeld gezin met 2 kinderen en een netto inkomen van 3.000 euro per maand geeft op 29 februari 60 euro extra uit. Dit geld gaat onder andere op aan de boodschappen die voor die schrikkeldag worden gehaald (23 euro), elektriciteit en water (5 euro) en de afschrijvingskosten voor inventaris, kleding en onderhoud (16 euro). Maar ze verdienen er ook wat op. Zo kan er onder andere een dag gratis worden gewoond (19 euro), zijn de vaste lasten van de auto een dagje gratis (8 euro) en ben je gratis verzekerd (10 euro). Alle voordelen bij elkaar leveren ruim 47 euro op. Voor alleenstaanden met een netto maandinkomen van 2.000 euro gelden wat lagere bedragen: zij geven op 29 februari ongeveer 36 euro uit en hebben 33 euro voordeel.

Omdat 29 februari dit jaar op een maandag valt zullen mensen in loondienst een dag meer moeten werken, waar ze niets van terugzien. Alsnog werken ze minder dan in andere maanden. Ondernemers, of uitzendkrachten die op uurbasis werken kunnen wel extra verdienen als ze deze maandag gewoon aan het werk moeten.

Gemiddeld Inkomen