Eindejaarstips geld besparen 2016

Hieronder hebben we een overzicht van wat tips voor het einde van het jaar. Hiermee kun je geld besparen.

Doe grote aanschaffingen

Koop een nieuwe auto, drumstel of boek een luxe vakantie. Als je dat doet dan is je vermogen namelijk lager en dat scheelt inkomstenbelasting. Let wel op dat je je geld uitgeeft aan zaken die je niet hoeft aan te geven in box 3. De vermogenrendementsheffing wordt berekend over het saldo op 01-01. Je moet dan natuurlijk wel al meer vermogen hebben dan het heffingsvrij vermogen van €25.000. Verder heeft je vermogen ook invloed op toeslagen (vooral de huurtoeslag), dus kijk daar ook naar.

Betaal je zorgverzekering direct

Als je voor het eind van het jaar in één keer je zorgverzekering betaalt krijg je in veel gevallen een paar procent korting op je jaarpremie. Ook heb je hierdoor misschien minder box 3 vermogen. Uiteindelijk kan dit toch een paar euro’s schelen en de spaarrente is nu toch belabberd.

Geld pinnen
Haal voor 31 december geld van je bankrekening. In box 3 geldt namelijk een vrijstelling voor cash en waardebonnen tot een bedrag van 520 euro per persoon (minderjarige kinderen tellen mee).

Schenk geld

De jaarlijkse vrijstelling is afhankelijk van of de persoon familie is of alleen een vriend. Maar hierdoor kun je wel geld schenken zonder belasting te betalen. Als je echter je zoon of dochter veel geld wil schenken voor een woning, wacht dan nog even. Vanaf volgend jaar mag je belastingvrij 100.000 euro schenken als dat bedrag wordt besteed aan een eigen woning. De ontvanger moet wel tussen de 18 en de 40 jaar oud zijn. Ook nieuw: komend jaar mag je ook belastingvrij geven aan verre familie of vrienden.

Sluit een lening af

We zullen je niet aansporen om een lening te nemen, maar als je het binnenkort toch van plan bent dan is het slimmer om dit voor 31-12 te doen. Leningen zijn namelijk aftrekbaar in box 3 en daarmee verminder je dus het belastbare vermogen. Er zijn wel wat regels: hypotheken vallen hier niet onder en je mag pas aftrekken boven de 3000 euro. Bovendien moet je meer dan 25.000 euro per persoon eigen vermogen hebben anders betaal je sowieso geen vermogenrendementsheffing. Maar dan resteert de vraag: waarom zou je geld lenen als je meer dan 25.000 euro hebt liggen?

Bron: consumentenbond.nl

Gemiddeld Inkomen